Meertens Insectenkwekerij

Meertens Insectenkwekerij

Kerkendijk 110

5712 EX Someren

tel. 0493 495 540

email info@mik-meertens.nl

 

Producten

WelkomWelkom.html
Producten
MediaMedia.html
ContactenContacten.html

Richtten wij ons aanvankelijk op de kweek van sprinkhanen voor de diervoeding, zijn wij ons sinds enige jaren ook gaan toeleggen op de productie voor de humane consumptie.

Hieronder vindt u meer informatie over onze activiteiten en de verschillende producten.


Kweekproces

Het kweken van sprinkhanen is zeer arbeidsintensief. Zes keer per dag worden de insecten gevoerd; dit gebeurt met de hand en dat duurt op onze kwekerij zo’n drie kwartier tot een uur. Tel   je daar het kweken en oogsten van voedergras en het schoonhouden van de kweekbakken en de kwekerij en het verpakken voor verzending bij op, dan zult u begrijpen dat wij daar de hele dag en zeven dagen in de week druk mee zijn.


Wij kweken in een continueproces, onze kweekbakken bevatten op ieder moment sprinkhanen in de verschillende ontwikkelingsfasen, en om de kwaliteit over lange termijn te garanderen is de beheersing van het klimaat in de kwekerij en de kwaliteit van het voer van allerhoogst belang.


Sinds wij ook begonnen zjn met de productie voor menselijke voeding staat hygiene voorop in de kwekerij en in de inpakruimte.


Diervoeding

Veel houders en kwekers van exotische reptielen, vogels en zoogdieren rekenen op de uitstekende kwaliteit van onze sprinkhanen om de gezondheid en het welzijn van hun dieren te waarborgen. Recentenlijk onderzoek heeft uitgewezen dat ook knaagdieren deze insecten graag eten en zich daar heel goed op ontwikkelen.

Sprinkhanen zijn, naast leverancier van belangrijke mineralen en vitamines, rijk aan eiwitten en bevatten bovendien een laag percentage vet.

Wij leveren sprinkhanen in verschillende formaten (volwassen, middel en klein) aan de gespecialiseerde groothandel of dierenwinkels.


Lekkernij voor mensen

In veel landen (80% van de wereldbevolking!) worden insecten veelvuldig geconsumeerd.

Voor Nederland is het vooralsnog een rariteit insecten op de menukaart van een restaurant te vinden. Toch zijn er al een aantal restaurants welke regelmatig delicatessen op basis van sprinkhanen en meelwormen aanbieden (o.a. ‘Rubens Huis’ in Wijk-bij-Duurstede en ‘t Spektakel’ in Leeuwarden). Omdat het eten van insecten in Nederland nog geen traditie heeft is het vooral een kwestie van ‘wennen aan het idee’, maar als men eenmaal over die schroom heen gestapt is zal men merken dat het een echte lekkernij betreft.


Meertens Insectenkwekerij in Someren heeft van begin af aan meegewerkt aan de ontwikkeling van het product en de samenwerking met de Universiteit van Wageningen heeft al vrij snel geleid tot de lancering van de eerste producten in de schappen van de gespecialiseerde groothandel.

De insectenkwekers die besloten hebben zich ook toe te leggen op de kweek voor de humane consumptie hebben zich verenigd in de Vereniging Nederlandse Insecten Kwekers (Venik).

Voor meer informatie, zie: www.venik.nl


Om de sprinkhanen geschikt te maken voor menselijke consumptie, worden deze door ons gevriesdroogd. In dit proces blijven de belangrijke voedingsstoffen bewaard en zijn zij lange tijd houdbaar.Uit de website van Bugs Plaza (www.bugsplaza.nl)

Bugs als vleesvervanger

Insecten zijn een rijke bron van eiwitten en daarom een uitstekend alternatief voor vlees en vis. Bovendien zijn insecten goed verteerbaar door mensen. Bugs zijn rijk aan proteïnen en zijn wat betreft de voedingswaarde te vergelijken met rund– en varkensvlees. Verder bestaan Bugs uit essentiële vetzuren (o.m. linolzuur), vitaminen (o.a. vitamine A, B2 en D) en mineralen, waaronder ijzer, en vormen daarmee hoogwaardig voedsel. Eén van de meest populaire insecten zijn toch wel de sprinkhanen.


De smaak van Bugs

Gevriesdroogde insecten hebben een unieke smaak die lijkt op noten. Iedere insectensoort heeft zijn eigen specifieke smaak. Licht geroosterd komt de smaak goed naar voren.


Productveiligheid

Bugs bezitten unieke voeding– en milieueigenschappen om in Nederland als voedsel te dienen. Er zijn verschillende soorten zoals buffalowormen, sprinkhanen en meelwormen, die goed kunnen worden gekweekt. Hierbij wordt alles ondernomen om de proces– en kwaliteitsbewaking te garanderen.


Bugs en het milieu

Het eten van Bugs heeft voordelen voor het milieu boven het eten van vlees, de drie hoofdpunten hierbij zijn ruimte, een efficiënte omzetting van voer naar vlees en minder uitstoot van broeikasgassen.


Bij een groeiende wereldbevolking en de grotere vraag naar vlees in landen als China en India wordt verwacht dat de consumptie van vleesproducten tot 2050 zal verdubbelen. Echter, nu al neemt veeteelt 70% van het mondiale landbouwareaal in. Er kan dus in de toekomst niet langer aan de groeiende vraag naar conventioneel vlees worden voldaan. Van het ontboste gebied van de Amazone is bijvoorbeeld drie kwart van de oppervlakte bestemd voor vleesproductie. Gangbaar geproduceerd vlees heeft ook een hoge milieubelasting door de uitstoot van broeikasgassen. Deze uitstoot is verantwoordelijk voor 18% van alle broeikasgassen in de wereld en daarmee omvangrijker dan de uitstoot van broeikasgassen door het verkeer.


Bugs en gezondheid

Er bestaat geen misverstand over dat insecten gezond zijn. Insecten vormen hoogwaardig voedsel, mits uiteraard veilig geproduceerd. Om de voedselveiligheid te waarborgen legt de overheid de verplichting neer bij de kwekers en de groothandel om de herkomst van de insecten aantoonbaar te maken. Hierbij worden zij verplicht om zich aan regels en procedures te houden die de zekerheid en veiligheid van het Bugsproduct garanderen.


Zijn de producten van Bugs voedselveilig en geschikt voor menselijke consumptie?

De Bugs producten worden gekweekt volgens de normen van de General Food Law, de kwekers van Bugs hebben het afgelopen jaar hun productieproces zo ingericht dat deze voldoet aan de normen van deze wetgeving, de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) heeft hierbij geadviseerd.

Regels die opgelegd worden aan ons product hebben bijvoorbeeld betrekking op het voer voor de insecten en op de hygiëneregels die toegepast worden tijdens het kweekproces en bij de verwerking van de insecten. In Bugs hebben de kwekers en de groothandel zich verenigd en deze samenwerking heeft ertoe geleid dat er nu in Nederland insecten verkrijgbaar zijn die veilig zijn voor menselijke consumptie.


Het kweekproces van Bugs

Insecten worden gekweekt in gesloten kweekruimten (in een nagebootst natuurlijk habitat), die klimatologisch zijn ingericht. De voeding van onze Bugs bestaat uit uitsluitend natuurlijke en plantaardige producten, welke van Nederlandse bedrijven betrokken worden.salade met gefrituurde sprinkhanen
Ⓒ 2010 - Meertens Insectenkwekerij - ColofonColofon.html
lekkernij van chocolade en sprinkhaan
sprinkhanen, voedsel voor knaagdieren
sprinkhanen, voedsel voor reptielen